Hoffmann-La Roche

Hoffmann-La Roche (officieel F. Hoffmann-La Roche Ltd.) is een Zwitsers farmacieconcern waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Bazel. Dit farmaceutische bedrijf kan nog gezien worden als een familiebedrijf, met iets meer dan de helft van de aandelen in het bezit van de families Hoffmann en Oeri. Andere prominente aandeelhouder is het concern Novartis. Dat bezit een derde van de aandelen. Hoffmann-La Roche valt onder de Roche Group en is tegenwoordig vooral actief op het gebied van farmaceutische producten, diagnostische oplossingen en producten voor onderzoekers.

Geschiedenis

In 1896 richtte Fritz Hoffmann-La Roche het concern op dat zijn achternaam zou dragen. Amper 40 jaar later, in 1934, pionierde het bedrijf door als eerste vitamine C-preparaten op industriële basis te fabriceren. Tegenwoordig is het bedrijf niet meer actief in de vitaminen, sinds die tak is verkocht aan DSM. Dat gebeurde in 2003. Een kleine 2 jaar eerder ontving het bedrijf nog een boete van de Europese Commissie wegens kartelvorming met andere vitamineproducenten. Hoffman-La Roche moest 462 miljoen euro betalen. Ook werden boetes opgelegd aan 7 andere bedrijven in deze zelfde zaak.

In 2016 was de Roche Group actief in meer dan 100 landen, met faciliteiten in 12 verschillende landen over de hele wereld. Er werken ongeveer 94.000 mensen bij de Roche Group. Afgelopen jaar noteerde de groep een omzet van 50,6 miljard Zwitserse franc (47,25 miljard euro) en werd er 9,9 miljard Zwitserse franc (9,1 miljard euro) aan onderzoek en ontwikkeling uitgegeven.

De afgelopen 8 jaar op rij is Hoffmann-La Roche door de Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) uitgeroepen tot groepsleider op het gebied van duurzaamheid in de Farmaceutische Producten, Biotechnologie & Levenswetenschappen industrie.

Bekende medicijnen

Hoffmann-La Roche ontwikkelt een groot aantal medicijnen voor uiteenlopende toepassingen. Voorbeelden van bekende medicijnen en hulpmiddelen uit de koker van dit concern zijn:

  • Xenical
  • Accu Check Aviva
  • Tamiflu

Meer informatie

Meer informatie over Hoffmann-La Roche is te vinden op hun officiële website.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *