Pfizer

Pfizer Incorporated is een in New York gevestigd farmaceutisch concern. Het bedrijf is wereldwijd actief. Daarbij komt ongeveer 40 procent van de omzet uit de Verenigde Staten en 60 procent uit de rest van de wereld.

Geschiedenis

In 1849 richtten de Duitsers Charles Pfizer en diens neef Charles F. Erhart een bedrijf op onder de naam Charles Pfizer and Company. Het bedrijf hield zich in deze beginjaren vooral bezig met chemicaliën. Toen in de Eerste Wereldoorlog de nood voor penicilline groot werd in verband met lamgelegde aanvoer van grondstoffen uit Italië, wist Charles Pfizer and Company in dit gat in de markt te springen. In de Tweede Wereldoorlog zorgde het bedrijf zo voor de levering van flinke hoeveelheden penicilline.

Door overname van farmacieconcern Wyeth in 2009 wist Pfizer zijn marktpositie flink te verstevigen, en operationele kosten verder te drukken. Deze overname kostte 68 miljard dollar. In 2015 richtte Pfizer opnieuw de pijlen op een branchegenoot, ditmaal Allergan, het voormalige Actavis. Vooral de belastingvoordelen (het hoofdkantoor zou kunnen verhuizen naar Ierland) maakten deze overname interessant. Eind 2015 werd de overname aangekondigd. Op 5 april 2016 werden verdere overnamepogingen door Pfizer echter stopgezet, nadat toenmalig president van de Verenigde Staten Barack Obama een wet had doorgevoerd die zulke belastingconstructies onmogelijk zou maken. Uiteindelijk moest Pfizer voor het afbreken van de onderhandelingen een bedrag van 150 miljoen dollar betalen aan Allergan.

Bekende medicijnen

Pfizer staat bekend om een groot aantal medicijnen, waarvan Lipitor voor de hoogste omzet zorgt. Verreweg het meest bekend bij het grote publiek is echter het medicijn Viagra, het blauwe pilletje dat gebruikt wordt om erectieproblemen tegen te gaan. Ook Champix (in de Verenigde Staten verkocht als Chantix), een anti-rookmedicijn, is een bekend middel uit de koker van deze fabrikant, evenals het middel tegen angststoornissen Xanax. Een veel in Nederland verkocht middel tegen onder andere seksueel overdraagbare aandoeningen, dat ook door deze farmaceut gemaakt wordt, is Zithromax.

Meer informatie

Wil je meer weten over Pfizer, kijk dan op de officiële website van deze fabrikant.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *