Tramadol: van pijnstiller tot Jihad-drug

In het Midden-Oosten is het al langer geen geheim meer: wie in de heilige oorlog strijdt, is niet altijd even moedig. Ogenschijnlijk onverschrokken strijders blijken gedrogeerde angsthazen. Waarmee ze zichzelf drogeren? Uiteenlopende middelen, van pepmiddel Captagon tot pijnstiller Tramadol.

Aan banden gelegd

Over Captagon wordt al langer geschreven. In Nederland is het niet een heel bekend middel. Een handjevol bodybuilders, een enkele student en soms een feestganger waagt zich tegenwoordig nog aan deze pillen. Ooit in de zestiger jaren was dit een populair middel, een soort tegenhanger van Ritalin voor mensen die zich wilden concentreren. Sinds de jaren ’80 is het gebruik van dit middel aan banden gelegd en in veel landen zelfs verboden. Hoe anders is dat met Tramadol.

Tramadol is geen lieverdje

Tramadol kennen we als pijnstiller, en wordt voorgeschreven bij diverse vormen van pijn waarbij een ‘gewone’ paracetamol of ibuprofen niet werkt. Deze opioïde pijnstiller is er echter niet eentje om zomaar achterover te tikken. Het effect is behoorlijk heftig en je kunt er nogal suf van worden. In Nederland kun je Tramadol eenvoudig op recept krijgen en kun je zelfs via online kanalen de pillen bemachtigen.

Grote populariteit

Beide middelen worden in het Midden-Oosten al jaren gebruikt. Vooral Captagon geniet daar grote populariteit, ook buiten het leger. Het pept je op en verhoogt je concentratie – precies de redenen waarom studenten zich eraan wagen. Maar als deze ‘Jihad-drugs’ al jaren bekend zijn, hoe komen ze dan nu ineens in het nieuws? De NOS meldt een grote vangst van Captagon-pillen in Brunssum die waarschijnlijk niet voor de Nederlandse markt bestemd waren. Aan de andere kant is het moeilijk denkbaar dat de pillen als Jihad-drug zouden worden ingezet, aangezien het transport over de lange route risicovol is en er geen financieel voordeel aan kleeft zolang er lokaal voldoende productie is.

Tegenstrijdig

Het vreemde is, dat de islam die deze Jihad-strijders zo sterk aan zeggen te hangen het gebruik van drugs sterk afkeurt. Er staan zelfs fikse straffen op drugsgebruik binnen Jihad-groeperingen. Toch lijken veel strijders zich vol te proppen met deze middelen als een meer chemische vorm van moed indrinken, met verslavingen en andere gevolgen van dien.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *