Vaccineren: ja of nee? Na dit artikel weet je het zeker

Er zijn nog steeds mensen die zich afvragen of vaccineren een goed idee is, ja of nee. Hieronder gaan we proberen uit te leggen waarom de argumenten onder aan de streep maar 1 kant op wijzen. Tenminste: als je afgaat op bewijzen en medische gronden. Er is namelijk geen enkel bewijs dat vaccineren slecht is.

Het enige onderzoek dat het verband tussen vaccineren en autisme aantoonde, is verzonnen.

Als je anti-vaccineren bent, zul je waarschijnlijk voor een groot deel zijn omgepraat door het onderzoek van Andrew Wakefield (foto hieronder), waaruit in 1998 naar voren kwam dat de zogenaamde BMR-prik autisme kan veroorzaken. Hij bleek echter te zijn omgekocht en het volledige onderzoek uit zijn duim te hebben gezogen. Het onderzoek bracht geen enkel verband tussen vaccineren en autisme naar voren en Wakefield kon zijn doktersjas aan de wilgen hangen. Enkele onderzoekers hebben geprobeerd alsnog te kijken of er een verband tussen vaccins en autisme te vinden was, maar geen enkel onderzoek heeft dit ooit aangetoond.

andrew wakefield vaccineren

“Maar dat het niet is aangetoond, wil niet zeggen dat het niet bestaat.”

Jawel, dat wil het wel zeggen. Het probleem is dat de discussie wordt gevoerd door 2 kampen: kamp 1 dat zich baseert op eeuwen van medische kennis en kamp 2 dat zich baseert op “een gevoel”, “een notie”, “een theorie”. Want: misschien willen de grote bedrijven wel dat wij willen denken dat vaccins goed zijn, zodat zij er meer verkopen. Hoewel complottheorieën altijd leuk zijn om te volgen, moet je dit niet doen als het gaat om de gezondheid van je kind. Onderzoekers hebben alle mogelijkheden bekeken.

Als vaccins echt tot autisme zouden leiden, zouden ze uit de handel gehaald worden.

Op de lange termijn (en zelfs op de korte termijn) is namelijk niemand, ook de farmaceutische industrie niet, gebaat bij een enorme toename van autistische mensen.

Kijk naar de cijfers: de mazelen waren uitgeroeid.

En dit was te danken aan vaccineren. “Hoe weet je dat? Het kan ook gewoon door de evolutie/gezond eten/aliens/liefde en geluk komen!” Interessant punt. Dat weten we, omdat de mazelen (foto hieronder) weer terug zijn gekomen. “Aha! Zie je wel dat vaccineren niet helpt?” Nou, dit toonde juist aan dat vaccineren helpt, want de mazelen kwamen terug vanwege een toename van ongevaccineerde kinderen.

mazelen vaccineren ja of nee

“Je spuit je lichaam in met ziektes!”

Zal ik je nog banger maken? Je ADEMT elke dag al duizenden ziektekiemen in. Die ziektekiemen worden echter (meestal) snel onschadelijk gemaakt, omdat je lichaam die herkent en direct kan uitschakelen. Het lichaam herkent deze ziektekiemen, omdat het er eerder mee in aanraking is geweest. Daar hoef je niet ziek van te worden als deze ziektekiemen in kleine hoeveelheden het lichaam binnenkomen, of als het om een inactief gemaakt virus gaat. In dat geval word je niet ziek, maar leert je lichaam wel die ziektekiemen herkennen, zodat ze de volgende keer (als ze wel actief zijn) niet voor ziektes kunnen zorgen. Een methode die wordt gebruikt bij… vaccineren.

“Ik ken iemand die ziek werd van een vaccin”

Bij sommigen (en dan hebben we het over een heel klein percentage van de mensen) kan het zo zijn dat ze even zich niet lekker voelen na een vaccinatie. In 0,00065 tot 0,00153 procent van de gevallen (dat is maximaal 3 op de 200.000) leidt een vaccin tot een allergische reactie. Dat zijn vervelende gevolgen, maar geen gevolgen die tot de dood of blijvend letsel hoeven te leiden. De gevolgen zijn dus een stuk beter te overzien dan wanneer je kind de mazelen krijgt. Deze nog steeds onbehandelbare ziekte kan leiden tot hersenschade of longontsteking en uiteindelijk de dood. Dus als je echt bang bent voor gezondheidsproblemen, vaccineer dan. Vergelijk het met een gordel dragen in de auto: bij een zeer klein percentage van de ongevallen zorgt een gordel juist voor extra problemen, maar in het grootste deel van de gevallen voorkomt een gordel extra problemen. Die rekensom vinden we allemaal een stuk makkelijker, want een autogordel dragen wordt als normaal gezien. Met andere woorden: in dat geval aanvaarden we het minuscule risico ook. En terecht.

“Er zitten ook nog gevaarlijke stoffen in”

Met het risico om in herhaling te vallen: je krijgt elke dag gevaarlijke stoffen binnen. Alles is giftig in de juiste hoeveelheid. Zelfs water kan in grote hoeveelheden dodelijk zijn. Vroeger zat er kwik in vaccins (maar nu niet meer) en ook vind je formaldehyde en aluminium in de BMR-prik. Echter zitten deze stoffen in zulke kleine hoeveelheden in de prik, dat ze onschadelijk zijn. Ter vergelijking: in veel voeding zitten veel grotere hoeveelheden aluminium. En als je niet wilt dat je kind formaldehyde binnenkrijgt, kun je gelijk stoppen met borstvoeding. In moedermelk zit namelijk 120 keer zoveel van deze stof als in een vaccin.

polio vaccineren ja of nee

“Als mijn kind niet gevaccineerd is, dan heeft een ander kind daar niets mee te maken!”

En hier zit het grootste probleem. Als dit zo zou zijn, zou de discussie minder heftig zijn. Nog steeds gaan er dan kinderen dood omdat hun ouders beslissingen baseren op gevoel en complottheorieën (want er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat vaccineren slechte gevolgen heeft), maar in ieder geval zou het zich beperken tot ongevaccineerde kinderen. Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Zie het afweersysteem als een leger van – pak ‘m beet – 1.000 soldaten. Deze soldaten weten (omdat het kind gevaccineerd is) hoe de vijand eruit ziet. Dus als er in het dagelijks leven een klein legertje soldaten van het poliovirus (zie slachtoffers van dit virus hierboven) binnenkomt, worden die direct doodgeschoten. Komt een gevaccineerd kind in aanraking met een ziek kind, dan is de kans groot dat er niet een klein legertje van het poliovirus binnenkomt. Een ziek kind kan grote hoeveelheden ziektekiemen overbrengen. Dus hoewel een gevaccineerd kind een legertje van 1.000 soldaten heeft klaarstaan om tegen het poliovirus te vechten, kan het poliovirus dit winnen als ze met 100.000 soldaten zijn.

Het verhaal hierboven is uiteraard een heel simpele voorstelling van zaken, maar zo moet je het wel zien: de hoeveelheid van het virus is te groot voor het immuunsysteem.

“Ha! Hiermee heb je bewezen dat vaccineren niet helpt!”

Wederom heb ik hiermee bewezen dat vaccineren juist wel helpt. Want als iedereen gevaccineerd is, blijven de hoeveelheden van deze gevaarlijke virussen tot een minimum beperkt. Is er sprake van een (ongevaccineerd) ziek kind, dan kunnen die hoeveelheden te groot worden. Daarom is het zaak dat iedereen gevaccineerd wordt.

Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn, een klein halfuurtje over hebben en zin hebben in een beetje humor, kijk dan dit fragment uit Last Week Tonight met John Oliver:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *